HC STADION LIBEREC

Lední hokej má ve městě pod Ještědem bohatou tradici. Po 2. Světové válce existovaly v Liberci 3 hokejové oddíly. Rapid, Slávia a SNB, ze kterých v roce 1953 při změně názvu byly vytvořeny Jiskra Kolora Liberec a Tatran Liberec. Za umělým ledem se jezdilo až do Pardubic a hrály divizní soutěž. Po výstavbě zimního stadionu v roce 1956 se vytvořil sloučením obou oddílů hokejový oddíl při Lokomotivě Liberec, který hrál divizi a v roce 1958 postoupil do 2. ligy.

V roce 1961 došlo ke změně názvu na Stadion Liberec, který hrával převážně 2.Ligu a 1.NHL. Po zastřešení zimního stadionu v roce 1966 byly vytvořeny zlepšené podmínky a to se projevilo ve výchově vlastních odchovanců. V sedmdesátých letech a na začátku let osmdesátých patřil Stadion Liberec k předním mužstvům 1.NHL. Po reorganizaci soutěže hrál Stadion Liberec 2. NHL, několikrát kvalifikace o postup a z jediné úspěšné se radoval z vyšší soutěže pouze jeden rok - to bylo v sezóně 1985/86. V současné době bude družstvo působit v 1. Lize po postupu v sezóně 1994/95 druhou sezónu a po loňské záchraně je současným cílem klubu vybudovat tým pro stabilní působení v soutěži s perspektivou v dalších sezónách zařadit se mezi přední kluby 1. ligy.

Kromě prvoligového mužstva mužů má klub zastoupení svými družstvy v extraligových soutěží jak juniorů, tak dorostu. Celkový vzestup hokeje v Liberci za poslední roky je postaven na vstupu do hokeje sponzorské firmy SYNER, jejíž spolumajitel p. Petr Syrovátko je prezidentem klubu a na dobře fungující výchově mladých hokejistů ve sportovních třídách žákovských družstev, ze kterých jsou plně doplňována juniorská a dorostenecká mužstva. V krátké budoucnosti očekáváme výrazné zkvalitnění našeho družstva mužů i díky příchodu kvalitních vlastních odchovanců z těchto družstev.

Sezóna 1998-99:
Výsledky
Hráči

Rok založení : 1956
Klubové barvy : modrá a bílá
Kapacita stadionu : 7 000 míst

Adresa sekretariátu : Jeronýmova 494/20
460 07 Liberec 7

Telefon a fax :
048 / 485 765

Internet:
0

Vedení klubu :
Předseda -
Petr Syrovátko Manažer - Ctibor Jech Sekretář - Karel Hornický Vedoucí mužstva - Karel Ubry